Адвокат Тодор Кръстев: Случаят с човекоподобното от Стара Загора е окончателна диагноза за обществото ни

Цялата публикация на пловдивския адвокат Тодор Кръстев, публикувана без редакция:

„Оказа се, че без намесата на медиите, в България справедливост не може да има. Цял месец човекоподобното от Стара Загора, накълцал с макетно ножче 18-годишното момиче, като й е направил 400 разреза, счупил й е носа, и обръснал главата до голо, е бил на свобода. И чак сега, месец по-късно, след репортаж по една национална телевизия, институциите се задействаха.

Тези, които са се порязвали с макетно ножче знаят, че болката е жестока, многократно по-голяма отколкото с обикновен нож. Това е тотален садизъм; това е изродщина – осъзната, целенасочена, умишлена. Този примат, не само, че е разбирал какво прави, но се е наслаждавал и забавлявал.

Не знам, потресен съм. Обаче знам от юридическата си практика на такива какво им се случва в затвора, където неминуемо ще попадне. Защото там има всякакви, но си имат свой кодекс на честта. И в него за посегналите на деца, а това 18-годишно момиче е дете, става страшно.

Страшно ли? Нещо много повече от страшно го очаква. Да не изпадам в подробности, но ще му се иска просто да не се е раждал. Но това е малка утеха за пострадалата и близките й. И е окончателна диагноза за обществото ни, в което деградацията е повсеместна, а институциите формални. И пак ще повторя – добре, че са медиите. Хубави, лоши – без тях няма да видим и малкото справедливост, за която отчаяно да се хванем.“