Август Попов гостува на незрящи от Ямбол по повод 15 октомври

Териториална организация на Съюза на слепите в Ямбол организира среща на своите членове по повод Международния ден на белия бастун – 15 октомври. Специален гост на незрящите хора от Ямбол беше актьорът Август Попов. Водещ и автор на сценария беше  Ани Калчева – млада жена със зрителни увреждания, но със силна мотивация да докаже, че хората като нея не са по-различни и имат право на шанс. 

   „За нас това  специален ден. Ден, в който заявяваме, че и ние имаме място под слънцето като всички останали хора. Хората със зрителни увреждания не бива да се смятат за различни“, сподели Ани. Тя представи историята на Белия бастун и с болка отбеляза, че в България все още няма достъпна среда за незрящите, трудно е на хора в нейното положение и намирането на работа. 

   „Не виждате с очите си, но имате други сетива за света около вас. По-страшни са „контузените“ зрящи, които са слепи за много от нещата в света и най-вече за болката и нуждите на хората“, каза и гостът на празника Август Попов. Той благодари на Ани за поканата и обеща следващата година да дойде подготвен с подходящи театрални монолози, с които да поздрави незрящите си съграждани. 

     Младежи от БМЧК представиха драматизиран разказ за момиче с зрителни увреждания. Свои разкази прочетоха още Денка Илиева и Слав Славов. Поздрав към присъстващите поднесе и директорът на БЧК Митко Филипов, който увери присъстващите, че организацията на Червения кръст застава зад хората в нужда не само в дни като този. 

    В Клуба на слепите в Ямбол членуват 203 души от общините Ямбол, Стралджа и „Тунджа“.